Sla navigatie over
Vogelbescherming
Vogelbescherming

Technologische upgrade voor de Tuinvogeltelling

Voor Vogelbescherming Nederland zijn wij al jaren de favoriete ontwikkelpartner. Net als deze organisatie zetten wij ons in voor de vogelstand en voor meer vogel betrokkenheid in Nederland. En dat gaat goed. Er zijn nieuwe mijlpalen bereikt. Nog nooit is de Tuinvogeltelling web app zo vaak aangeroepen en benut als vorige keer.

De Tuinvogeltelling Web App

Een nieuw record! 3,5 miljoen keer is de Tuinvogeltelling web app aangeroepen, met bijna 200.000 deelnemers in het nationale telweekend. Dat is een groei van maar liefst 120%.

De Tuinvogeltelling wordt steeds bekender. En daarmee ook de web app die New Story heeft ontwikkeld. Deze is gemaakt als Progressive Web App (PWA). Een technologie die sterk bijdraagt aan het succes van de Tuinvogeltelling. Vergeleken met native apps zijn PWA's veel toegankelijker. Je kunt de appstores overslaan. Via een eenvoudige shareable link zit je er direct in.

Serverless

Onze traffic genererende websites en apps voor de Vogelbescherming verwerken miljoenen bezoekers per jaar. Met als overduidelijk piekpunt de Nationale Tuinvogeltelling. Om performance te garanderen en tegelijkertijd kosten te besparen, hebben wij een oplossing ontwikkeld die - zonder inzet van extra servers - automatisch kan opschalen. Sterker nog, we zijn serverless gegaan. Dat scheelt een slok op een borrel. Vogelbescherming bespaart hiermee duizenden euro’s per jaar.

Herkenningstechnologie voor Vogelbescherming

Technologieën volgen elkaar in razend tempo op. Het is een wildernis. We proberen niet afgeleid te raken en koesteren onze eigen ‘tech stack’. Het gaat niet om het aantal technologieën dat je beheerst, maar om wat je er uithaalt. Focus drijft ons vooruit. Al vroeg liftten wij mee op Amazon Web Services (AWS). Omdat wij zagen aankomen dat deze techgigant in onze tak van sport de snelst groeiende speler zou worden.

Voor onze techneuten is AWS een snoepwinkel. Met keuze uit ruim 175 producten en diensten overal ter wereld kun je bouwen aan oneindig veel oplossingen. In 2016 lanceerde AWS Rekognition, een krachtige herkenningssoftware. Inmiddels zijn de kinderziektes eruit en heeft de technologie zichzelf bewezen. Wij maakten ons op om deze technologie voor de Vogelbescherming te laten werken. En met succes.

Win-win

Wij verzorgen niet alleen de corporate website van de Vogelbescherming, maar ook themasites zoals tuinvogeltelling.nl en apps. Door het jaar heen voeren we campagnes om de traffic op deze sites en apps een boost te geven. Bijvoorbeeld door op te roepen vogels te tellen en online door te geven om welke soorten het gaat. Hier komt herkenningstechnologie om de hoek kijken. Zodra vogelspotters hun foto’s uploaden, start de herkenningstechnologie en koppelt het direct terug om welke vogelsoort het gaat. Leuk én handig voor gebruikers! En minstens zo belangrijk: het geeft ons gedetailleerde informatie over de vogelstand in Nederland.

Samenwerken om te versnellen

In plaats van een eigen model en zelflerend algoritme te ontwikkelen door duizenden foto’s te maken, zijn we op zoek gegaan naar partners die zo’n algoritme al hebben opgetuigd. Zo stuitten we op waarnemingen.nl, dat ook veel werkt met foto’s. Samen kunnen we nu grote hoeveelheden afbeeldingen door Rekognition halen en zo alle visuele informatie automatisch taggen: van vogelsoort tot tijdstip, locaties en omgevingsfactoren. Deze data kunnen we nu voor diverse toepassingen gebruiken.

__________

Voorpret met livestream voor Tuinvogeltelling 2022

De volgende Nationale Tuinvogeltelling is op 28, 29 en 30 januari. Om alvast warm te lopen voor dit weekend, heeft de Vogelbescherming een webcam op hun voedertafel gericht. En kun je via de livestream op elk moment van de dag van tuinvogels genieten.

Meer weten?

Neem contact op met Sophia Vos:
sophia@newstory.nl
+31 6 475 121 51