Scrum
Verbeter jouw development prestaties met Scrum
Heb je een groot en complex project waar je de controle over wilt houden? Dan is Scrum waarschijnlijk dé methode die jou kan helpen! Het is een agile aanpak die ontwikkelingsteams helpt om jouw project snel en flexibel op te leveren. Het wordt veel gebruikt bij de ontwikkeling van platformen en services die van strategisch belang zijn en die altijd worden uitgebreid of geoptimaliseerd. Ben je nieuw met Scrum, of wil je ons perspectief op het model leren kennen? Lees dan verder!
Wat is het Scrum-model?
Scrum is een eenvoudig maar krachtig kader dat projecten oplevert in kleine, beheersbare werkende onderdelen. Het is gebaseerd op een reeks principes en praktijken die teamwork, samenwerking en continue verbetering benadrukken. Het is geschikt voor veel type projecten. Natuurlijk denk je al snel aan de ontwikkeling van online applicaties, maar je kunt het ook toepassen op marketingcampagnes en productlanceringen. Maar denk vooral aan complexe projecten met veel onzekerheid, waarbij lange-termijn voorspellingen riskant zijn. Scrum helpt bij transparantie, inspectie en aanpassing om het maximale resultaat te behalen.
Ben je benieuwd naar het proces van Scrum? Check dan deze belangrijke stappen:
- Maak de product backlog
Een geprioriteerde lijst van functies en vereisten voor het project. - Plan the sprint
Een tijdvak (meestal 2-4 weken) waarin het team zich richt op het leveren van een subset van de product backlog. - Ontwikkel het product
Werk samen als team om het product te ontwerpen, bouwen en testen. - Review en retrospect
Bekijk dagelijks wat er is opgeleverd en identificeer gebieden voor verbetering na elke sprint. - Herhaal
Herhaal dit proces totdat alle items in de product backlog zijn afgerond.
Vaste prijs, flexibele scope: laten we het anders aanpakken!
Traditioneel vertrouwen organisaties op een "vaste prijs, vaste scope" aanpak voor projecten die ze uitbesteden. Maar laten we eerlijk zijn, deze aanpak werkt niet altijd bij complexe projecten. Daarom omarmen wij bij New Story het Scrum-model met een "vaste prijs, flexibele scope" benadering. Dat betekent dat we vooraf het budget afspreken, maar dat we de scope van het project flexibeler maken en dat we veranderingen en verbeteringen onderweg mogelijk maken. Zo kunnen we samen werken aan een beter resultaat!
Experts in het Scrum-team
Bij Scrum vertrouwen we op een aantal expertrollen om ervoor te zorgen dat het proces soepel verloopt. En afhankelijk van het project kan het team variëren. Zo hebben we onder andere:
- Product Owner
De Product Owner is de baas over de product backlog (de dingen die gebouwd moeten worden). Hij of zij neemt beslissingen over wat er geleverd moet worden en prioriteert functies. Bij New Story werken we graag samen met de Product Owner om zo snel mogelijk vooruitgang te boeken. - Scrum Master
De Scrum Master is de facilitator van het Scrum-proces. Hij of zij verwijdert eventuele obstakels die het team tijdens het project tegenkomt. Zo zorgen we samen voor een soepel verloop van het project. - Development Team
Het Development Team is verantwoordelijk voor het coderen van alle elementen van het product. Ze werken samen als een team om de projectdoelen te bereiken. - Design Team
Het Design Team is verantwoordelijk voor het ontwerpen van het merk, de visuele componenten, de mock-up ontwerp, de user interface en de user experience design.
En natuurlijk zijn de belanghebbenden aan de klantzijde ook van groot belang. Zij helpen bij het definiëren van vereisten, geven feedback (tijdens demo's) en nemen beslissingen die invloed hebben op het verloop van het project. Samen werken we nauw samen met de Product Owner om het beste resultaat te bereiken.
Het belang van een Product Owner
Bij het Scrum-proces speelt de Product Owner een cruciale rol. Hij of zij is verantwoordelijk voor het nemen van beslissingen over wat er geleverd moet worden en zorgt ervoor dat het project op koers blijft. Bij digitale ontwikkeling zijn er vaak veel oplossingen voor een probleem of uitdaging. Daarom is het belangrijk dat de Product Owner de bevoegdheid heeft om beslissingen te nemen tijdens het proces, zodat het team snel kan reageren en vooruitgang kan boeken. Bij New Story werken we graag samen met een gemandateerde Product Owner, zodat we snel beslissingen kunnen nemen en vooruitgang kunnen boeken.
De voordelen van het Scrum-model
- Snellere levertijden
- Meer samenwerking en teamwork
- Beter afgestemd op veranderende vereisten
- Verbeterde productkwaliteit
- Toegenomen transparantie en verantwoordelijkheid
De nadelen van het Scrum-model
- Vereist sterke discipline en toewijding van alle deelnemers.
- Het kan moeilijk zijn om iedereen op dezelfde pagina te krijgen.
- Niet geschikt voor organisaties die strikte voorspelbaarheid nodig hebben wat betreft budget en tijdlijn.
New Story heeft een voorkeur voor Scrum, maar biedt ook andere modellen
Bij New Story hebben we veel ervaring met het Scrum-model en geven we er graag de voorkeur aan voor onze complexe services. Maar we snappen ook dat het niet altijd de juiste aanpak is voor elk project. Daarom bieden we naast Scrum ook andere modellen aan, zoals Waterfall, Evolutionary en Hybrid, zodat we altijd de beste aanpak kunnen bieden die aansluit bij jouw project.
Laten we samen jouw project bespreken
Welk model je ook kiest, bij New Story hebben we de processen en experts om jouw project tot een succes te maken. Dus laten we snel om tafel gaan zitten om te bespreken hoe we jouw visie tot leven kunnen brengen en welke aanpak het beste bij jouw project past. Wij zijn er klaar voor en helpen je graag op weg!
Dus waar wacht je nog op? Neem vandaag nog contact met ons op en ontdek hoe we jou kunnen helpen met het verbeteren van jouw ontwikkelingsprestaties met behulp van het Scrum-model. We staan klaar om samen met jou aan de slag te gaan en jouw project tot een succes te maken!
Meer weten?
Neem contact op met: